Kalusteet paikoilleen

Erityisesti lastenhuoneessa tulee lipastot ja hyllyt kiinnittää seinään, etteivät ne kaadu, jos niissä yritetään kiipeillä. Sijoita huonekalut siten, ettei lapsi pääse käsiksi myöskään rullaverhon tai kaihtimien naruihin ja niin, ettei lapsi ylety itse avaamaan ikkunaa. Esimerkiksi lippunauhat, kuten kuvassa, on parempi sijoittaa myös lapsen ulottumattomiin.

Hoitopöydältä putoaminen on yleisimpiä vauvoille tapahtuvia onnettomuuksia. Älä jätä siis vauvaa edes silmänräpäykseksi ilman valvontaa. Myös kävelytuoli aiheuttaa usein onnettomuuksia ja siksi vauvaa ei pidä jättää koskaan valvomatta tuoliin istumaan. Sama pätee syöttötuoliin.

Sänkyyn tai kehtoon pitää laittaa tiivis ja oikeankokoinen patja, ettei vauva pääse patjan ja laidan väliin puristuksiin ja varmista, ettei makuupussissa ole pitkiä nyörejä. Turvallisin nukkumapaikka on oma sänky, jossa ei ole mitään ylimääräistä ja jossa ei ole liian isoa ja paksua peittoa tai makuupussia. Pinnasängyn reunapehmuste kannattaa poistaa siinä vaiheessa, kun vauva osaa seistä tukea vasten, ettei hän ei pääse kiipeämään laidan yli. Vaihda ajoissa pinnasänky tavalliseen lastensänkyyn. Lelulaatikoksi kannattaa valita suuri ja avoin, eikä esimerkiksi raskasta kannellista puuarkkua.

Sähkö ja sähköjohdot on pistettävä erityiseen syyniin. Pistorasioiden pitäisi olla lapsisuojattuja ja lastenhuoneessa kannattaa välttää jatkojohtoja. Seinävalaisimet on kiinnitettävä tukevasti, eikä valaisimeksi kannata valita lelua muistuttavia valaisimia. Itkuhälyttimien johdot sängyssä ovat todellinen vaaran paikka.

Vaikka lista tuntuu pitkältä ja käskyttävältä, ei sen pidä antaa ahdistaa. Kerran asiat läpikäymällä jää itsellekin parempi mieli, kun tietää, että on ennaltaehkäissyt ainakin osan haavereista.

Kuva BigStockphoto

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com