Karhunpoika sairastaa

Kun lapsi sairastaa, vanhempien huoli on aina suuri. Useimmat talvikauden riesoista, kuten flunssat ja mahataudit, hoituvat kuitenkin kotihoidolla helposti.

Hyvä käsihygienia on ehdottomasti tehokkain keino estää tautien tarttuminen. Jo pieni lapsi oppii pesemään kädet itsenäisesti, kun tapa on opetettu alusta alkaen.

Mahataudin kurimuksessa

Vatsatautiepidemiat riehuvat usein talviaikaan, mutta norovirus aiheuttaa välillä sairastumisia myös kesäkaudella uimaveden kautta. Noroviruksen lisäksi rotavirus on vatsatautia aiheuttava virus, mutta rotavirusrokotteen käyttöönoton jälkeen tartuntojen määrä on laskenut jyrkästi. Rokote siis suojaa hyvin. Nämä virukset ovat äärimmäisen herkästi tarttuvia ja niitä erittyy ulosteeseen vielä pitkään aktiivisen taudin jo mentyä. Ne säilyttävät tartuntakykynsä pitkään myös pinnoilla, kuten ovenkahvoissa ja leluissa.

Mahataudin hoidossa tärkeintä on huolehtia riittävästä nesteen ja elektrolyyttien saannista. Apteekista voi ostaa eletrolyyttijuomajauheita tai elektrolyyttejä yhdistettynä ripulin kestoa tutkitusti lyhentäviin maitohappobakteereihin. Mitä nuorempi potilas sitä huolellisemmin asiaa tulee seurata ja tarvittaessa lähteä sairaalaan. Oireet onneksi menevät ohi nopeasti, mutta suuren tartuntariskin vuoksi päiväkotiin tai kouluun ei ole syytä mennä heti. Muutama terve päivä kotona yhdistettynä erityisen huolelliseen käsihygieniaan estää epidemian leviämistä niin hyvin kuin se ylipäätään on mahdollista.

Kuumeen kourissa

Kuume ei ole sairaus vaan oire jostakin muusta. Kuume liittyy monien infektiosairauksien alkamiseen, kun elimistön immuunijärjestelmä reagoi viruksiin tai bakteereihin erittämällä tulehdusvälittäjäaineita, jotka saavat aikaan kuumeen. Se on siis luonnollinen osa elimistön omaa puolustusta, eikä edes korkea kuume lyhytaikaisena ole vaarallista. Jos kuumeinen lapsi leikkii, juo ja syö kutakuinkin normaalisti, kuumeen alentaminen ei ole välttämätöntä. Korkeaan kuumeeseen voi joskus liittyä myös kuumekoristuksia, jotka lyhytkestoisina ovat vaarattomia, mutta voivat säikäyttää vanhemmat ikävästi.

Lasten kuumetta hoidetaan ikään sopivalla lääkkeellä ja lääkemuodolla. Parasetamolia tai ibuprofeenia sisältävät lääkkeet ovat lasten ensisijaisia kuumelääkkeitä. Imeväisikäisille lääke annetaan peräpuikkoina, leikki-ikäisille mikstuuran, nesteeseen liuotettavan tabletin tai purukapselin muodossa. Kouluikäinen voi jo osata niellä tabletinkin pienempiin osiin jaettuna.

Jos kuumeinen ­lapsi leikkii, juo ja syö ­kutakuinkin normaalisti, kuumeen alentaminen ei ole välttämätöntä.

Kuumeisen lapsen tulee juoda runsaasti nestettä ja lääkäriin tulee lähteä heti, jos lapsen yleiskunnossa tapahtuu muutoksia tai tajunnan taso laskee. Myös niskajäykkyys ja mahdolliset ihomuutokset ovat merkkejä kiireellisen hoidon tarpeesta. Vanha sääntö, että kuumeen jälkeen pitäisi olla vähintään yksi kuumeeton päivä ennen päivähoitoon tai kouluun menoa on edelleen pätevä. Kauan käytössä ollutta asetyylisalisyylihappoa ei suositella alle 16-vuotiaille lapsille kuumeen ja säryn hoitoon.

Yskän ja tukkoisen nenän ­piinatessa

Ylempiin hengitystieinfektioihin eli flunssiin liittyvät nenän tukkoisuus ja kutittava yskä ovat usein flunssan oireista ikävimpiä, varsinkin pienillä lapsilla, jotka eivät vielä osaa niistää. Tukkoinen nenä haittaa pienen lapsen unta, samoin kuiva ärsytysyskä. Imeväisikäisillä tukkoista nenää hoidetaan keittosuolatipoilla tai suolavesisuihkeella yhdistettynä mekaaniseen nenäniistäjään. Pölynimuriin kiinnitettävä niistäjä on todettu sairaalakokeissa hyväksi ja toimivaksi tavaksi avata pienen lapsen nenä.

Yli vuoden ikäisille lapsille voi turvallisesti käyttää myös apteekista saatavaa avaavaa nenäsuihketta, joka vaikuttaa jopa 10 tuntia ja pitää nenän auki koko yön. Kun tukkoisuus saadaan poistettua, riski flunssan jälkitaudeille on myös pienempi. Hyvä kotikonsti tukkoisuuden helpottamiseen on höyryhengitys joko yksin tai yhdistettynä lääkkeelliseen, eteerisiä öljyjä sisältävään voiteeseen. Sängyn pääpuolen kohottaminen helpottaa myös tukkoisuutta jonkin verran.

Kuiva yskä on toinen flunssaan liittyvä oire, varsinkin taudin alkuvaiheessa usein myös kurkkukivun kanssa. Pienten lasten yskää voidaan hoitaa lääkkeellä jo 6 kuukauden iästä alkaen ja usein yskän rauhoittaminen yöksi on hoidon ensisijainen tavoite. Yli vuoden ikäisille lapsille on olemassa myös hunajaa ja glyserolia sisältäviä valmisteita, jotka voitelevat nielua ja kurkunpäätä rauhoittaen samalla yskänärsytystä. Jos yskä muuttuu limaiseksi myöhemmin, riittävä nesteen juominen on tärkeää liman pois yskimisen kannalta.

Kim Nummila Kuva BigStockphoto