Koti turvalliseksi

Lapsiperheissä on vilinää ja vilskettä ja siksi myös monta vaaran paikkaa. Nyt kannattaa tehdä pieni tarkistus, että kodissa on lapsella turvallista elää ja olla.

Usein oman lapsen synnyttyä vanhemmilla nousee päällimmäiseksi alituinen huoli – eikä se usein häviä edes, vaikka lapset varttuvatkin. Vanhemmilla on vastuu lastensa hyvästä hoidosta, tarpeellisesta valvonnasta ja huolenpidosta. Vaaroja on monenlaisia, mutta onneksi joitain voi jopa ennaltaehkäistä. Keräsimme vinkkejä, joilla pääsee alkuun. Vaikka lista tuntuu pitkältä ja käskyttävältä, ei sen pidä antaa ahdistaa. Kerran asiat läpikäymällä jää itsellekin parempi mieli, kun tietää, että on ennaltaehkäissyt ainakin osan haavereista.

Kemikaalitonta elämää

Lapsen elimistön kehittyminen on kesken ja siksi lapset voivat olla aikuisia herkempiä kemikaaleille. Erityisesti ensimmäiset kolme ikävuotta ovat kehityksen kannalta kriittisin ajanjakso.

Koska lapset yrittävät usein laittaa suuhunsa kaiken mahdollisen, ei heidän pidä antaa imeskellä sellaisia kodin tarvikkeita, jotka eivät ole lasten käyttöön tarkoitettuja. Näitä ovat esimerkiksi kaukosäätimet, lemmikkieläinten tarvikkeet ja avainniput.

Tarpeetonta kemikaaleille altistumista kannattaa välttää jo raskausaikana. Esimerkiksi maaleissa, liimoissa ja pesuaineissa on oltava varoitusmerkit, jos niillä on todettu olevan vaarallisia ominaisuuksia ja kosmetiikassa, kuten saippuassa, sampoossa ja ihovoiteissa on oltava ainesosaluettelo, jotka kannattaa aina tarkistaa.

Vaikka lastenhuone on kiva ehostaa pikkuiselle jo valmiiksi, voi vastamaalatuista pinnoista, rakennusmateriaaleista ja tekstiileistä sekä esimerkiksi uudesta sängystä vapautua kemikaaleja. Jos lastenhuone halutaan remontoida, on tärkeä tuulettaa se kunnolla ja odottaa pari viikkoa ennen pienokaisen muuttoa huoneeseen.

Kalusteet paikoilleen

Erityisesti lastenhuoneessa tulee lipastot ja hyllyt kiinnittää seinään, etteivät ne kaadu, jos niissä yritetään kiipeillä. Sijoita huonekalut siten, ettei lapsi pääse käsiksi myöskään rullaverhon tai kaihtimien naruihin ja niin, ettei lapsi ylety itse avaamaan ikkunaa. Esimerkiksi lippunauhat, kuten kuvassa, on parempi sijoittaa myös lapsen ulottumattomiin.

Hoitopöydältä putoaminen on yleisimpiä vauvoille tapahtuvia onnettomuuksia. Älä jätä siis vauvaa edes silmänräpäykseksi ilman valvontaa. Myös kävelytuoli aiheuttaa usein onnettomuuksia ja siksi vauvaa ei pidä jättää koskaan valvomatta tuoliin istumaan. Sama pätee syöttötuoliin.

Sänkyyn tai kehtoon pitää laittaa tiivis ja oikeankokoinen patja, ettei vauva pääse patjan ja laidan väliin puristuksiin ja varmista, ettei makuupussissa ole pitkiä nyörejä. Turvallisin nukkumapaikka on oma sänky, jossa ei ole mitään ylimääräistä ja jossa ei ole liian isoa ja paksua peittoa tai makuupussia. Pinnasängyn reunapehmuste kannattaa poistaa siinä vaiheessa, kun vauva osaa seistä tukea vasten, ettei hän ei pääse kiipeämään laidan yli. Vaihda ajoissa pinnasänky tavalliseen lastensänkyyn. Lelulaatikoksi kannattaa valita suuri ja avoin, eikä esimerkiksi raskasta kannellista puuarkkua.

Sähkö ja sähköjohdot on pistettävä erityiseen syyniin. Pistorasioiden pitäisi olla lapsisuojattuja ja lastenhuoneessa kannattaa välttää jatkojohtoja. Seinävalaisimet on kiinnitettävä tukevasti, eikä valaisimeksi kannata valita lelua muistuttavia valaisimia. Itkuhälyttimien johdot sängyssä ovat todellinen vaaran paikka.

Täältä voit lukea vinkit turhien kemikaalien välttämiseen ja täältä, mitä kannattaa ainakin tarkistaa leluja ostaessa.

Lisätietoa

  • Neuvolasta tai äitiyspoliklinikalta.
  • Myrkytystietokeskuksesta myrkytyksiin liittyvistä asioista ympäri vuorokauden numerosta 09 471 977 tai vaihteen kautta 09 4711.
  • www.hus.fi/sairaanhoito/sairaanhoitopalvelut/myrkytystietokeskus tietoa myrkyllisiin aineisiin liittyen.
  • Tietoa hedelmällisyyteen, raskauteen ja sikiön kehitykseen haitallisesti vaikuttavista lääkkeistä ja muista ulkoisista tekijöistä antaa Teratologinen tietopalvelu arkisin klo 9–12, puh 09 4717 6500.
  • Tuotteissa havaituista puutteista ja vaaroista voi lukea Turvallisuus ja kemikaaliviraston sivulta www.tukes.fi tai seuraamalla esimerkiksi Tukesin Facebook-sivuilta.
  • Äkillisissä hätätapauksissa soita yleiseen hätänumeroon 112.

Kuva: BigStockphoto