Kylpyhetkistä ilo

Vauvan kylvetykset aloitetaan usein pian syntymän jälkeen, kun napa on parantunut. Rauhallinen ja varmaotteinen kylvetys tekee kylvettämisen turvalliseksi ja vauvalle mieluisaksi.

Varmoilla otteilla

Kaikki vauvat eivät välttämättä pidä kylvetyksistä ja epäluuloa kannattaa häivyttää hymyilemällä ja juttelemalla paljon vauvan kylvetyksen aikana.

Lapsen kasvaessa, ammeen pohjalla on hyvä olla liukueste, jotta hän voi istua itsenäisesti ja tukevasti ammeessa. Taitojen kasvusta huolimatta, on aikuisen oltava aina käsimitan päässä.

Kylpeminen on hauskaa puuhaa ja väsyttävää ja se kannattaakin lopettaa, ennen kuin pieni kylpijä on liian väsynyt touhuun. Kiedo lapsi pyyhkeen lämpöön ja kuivattele iho huolellisesti ja kevyesti taputtelemalla. Mikäli vauva on väsynyt tai nälkäinen, siirrä kylvetystä.

Tee veteen totuttelu aina lapsen ehdoilla

 • Aloita kylpyhetki vauvan kanssa varaamalla kaikki tarpeelliset tavarat lähelle.
 • Tarkista veden lämpötila (+37) aina, mielellään lämpömittarilla, ennen vauvan laskemista veteen
 • Vauvalle kannattaa antaa aikaa tutustua veteen ja kylpytilanteeseen.
 • Kylvyssä on hyvä vaihdella asentoja. Asentoja muutellessa pysähdy hetkiin, joissa vauva tuntuu viihtyvän – anna hänelle aikaa nauttia.
 • Korvien kastelua kannattaa harjoitella jokaisella kylvetyksellä selkäasennossa. Mikäli selällä olo on vielä liian jännittävää, se voidaan tehdä myös kylkiasennossa.
 • Anna lapsen kokeilla ja tunnustella vettä.
 • Liikuttele lasta reilusti, anna veden roiskua ja pyri olemaan lapsen lähellä, rohkaise hymyillen hyväksymään veden roiskeet. Mikäli roiskuttelu ei tunnu lapsesta hyvälle, aloita kastelemalla lapsen kasvoja pelkällä märällä kädellä, jolloin vain tippoja tulee kasvoille, lisää veden määrää vähitellen. Kasvojen kastelu on pienelle vauvalle voimia kuluttavaa ja sitä ei kannata tehdä monta montaa kertaa peräkkäin.
 • Vauvaiän kylpyhetket vaihtuvat vauvan kasvaessa suihkutteluun ja tämän vuoksi suihkusta tulevaan veteen on hyvä totutella jo varain.
 • Lelut kiinnostavat ja motivoivat vesileikkeihin ja niillä leikkiessä lapsi tottuu vesiroiskeisiin ihan huomaamattaan. Lelut voivat viedä huomion pois tilanteesta ja voivat toimia myös mainioina jännityksen laukaisijoina.
 • Jos itse pelkäät vettä, koeta voittaa veden pelko, sillä se heijastuu lapseen.
 • Molempien vanhempien kannattaa osallistua kylvettämiseen kotona.

Muista turvallisuus

Lasta ei saa koskaan jättää yksin kylpyyn hetkeksikään ja isompaa vauvaakin on pidettävä matalassakin kylpyvedessä koko ajan kiinni kevyillä, mutta varmoilla otteilla. Lasta ei saa jättää yksin edes puhelimeen vastaamisen ajaksi ja jos sinun on jostain syystä poistuttava huoneesta, ota lapsi mukaan pyyhkeeseen käärittynä mukaasi. Muista myös, että vauvaa ei saa jättää edes sisarusten
valvottavaksi kylpyyn ilman aikuisen läsnäoloa.

Lähde: suh.fi, lapsestavedenystävä.fi

Teksti: Tarja Kankaanpää-Salonen Kuva: BigStockphoto