Lapsen tukkoisen olon helpottaminen

Flunssan ehkä ikävin oire on tukkoinen olo, jonka helpottaminen on usein aikuisellekin vaikeaa. Pienten lasten osalta hyvät ohjeet ovat tarpeen, kun lapsi oppii niistämisen usein vasta 3-4 vuotiaana ja aina sekään ei riitä.

Flunssaan liittyvää tukkoisuutta voi helpottaa aika yksinkertaisin kotikonstein ja näin vähentää myös ikävien jälkitautien, kuten poskiontelotulehduksen ja korvatulehduksen riskiä.

Pään kohottaminen nukkuessa

Kun hengittäminen on vaikeaa tukkoisuuden vuoksi, unesta tulee helposti katkonaista ja lapsilla jopa itkuista. Isommilla lapsilla päätä voi kohottaa lisätyynyn avulla, mutta pienillä lapsilla lisätyyny laitetaan patjan alle tai sängyn pääpuolta kohotetaan esimerkiksi laittamalla jalkojen alle tukeva koroke. Ilma kulkee paremmin, kun räkä ei jää nenäonteloon tukkimaan hengitystä.

Riittävä juominen

Paitsi lepo myös riittävä nesteen nauttiminen on tärkeää paranemisen kannalta. Kuumeessa elimistö tarvitsee enemmän nestettä. Mitä pienempi lapsi sitä tärkeämpää on huolehtia juomisesta.

Imeväisikäisillä neste on rintamaitoa tai maidonkorviketta. Isommille lapsille vesi ja mehut ovat hyviä nesteytykseen.

Juoma voi olla mielellään lämmintä, jolloin myös nenän tukkoisuus helpottaa ja karhea kurkkukin tuntuu paremmalta. Lämpimään veteen voi lisätä hunajaa (yli 1-vuotiaille) tai mehutiivistettä, jolloin sokerista saa vähän myös energiaa, varsinkin jos ruoka ei tahdo maistua. Jos lapsi pissaa useita kertoja päivässä normaaliin tapaan, nesteen saanti on silloin yleensä riittävää. Riittävä nesteen saanti pitää myös nenäeritteen ja keuhkoputkien liman juoksevampana ja helpommin pois yskittävänä.

Höyryhengitys ja ilmankostutin

Kun nenä on tukossa, kuiva sisäilma pahentaa oireita entisestään. Ilmankostutin makuuhuoneessa estää nenän limakalvon kuivumista ja tukkoisuutta. Flunssan aikaiseen tukkoisuutteen helpotusta saa myös höyryhengityksestä, jonka voi toteuttaa monella eri tavalla. Kylpyhuoneessa on hyvin kostea ilma heti suihkussa käynnin jälkeen, jolloin se soveltuu höyryhengitykseen. Myös pesuvadista ja pyyhkeestä saa helpon apuvälineen kotona, kunhan muistaa, että vesi ei saa olla liian kuumaa. Höyryhengityksen tehoa voi vielä lisätä tarkoitukseen sopivalla lääkesalvalla, jolloin sen sisältämät eteeriset öljyt avaavat nenän tehokkaasti. Huomioi kuitenkin aina lääkevoiteiden ikäsuositukset, sillä ne eivät sovi aivan pienten lasten höyryhengitykseen.

Isommille lapsille ja aikuisille sopii myös nenähuuhtelu, joka suositetaan kätevimmin erityisellä nenähuuhtelukannulla eli sarvikuonolla.

Nenähuuhtelu vaatii totuttelua, mutta säännöllisesti käytettynä se pitää nenän limakalvot kosteina ja infektiot loitolla.

Tukkoisen nenän avaaminen kostutussuihkeilla tai nuhasuihkeella

Pienten vauvojen tukkoinen nenä avataan apteekista saatavilla suolatipoilla ja nenäimurilla. Tippapulloa kannattaa lämmittää kädessä ennen tiputusta, niin vauva ei säikähdä kylmää liuosta. Myös vauvoille sopivia merivesisuihkeita voi käyttää nenän avaamiseen. Yli 1-vuotiaille sopii myös varsinainen nuhalääkesuihke, joka avaa tukkoisen nenän nopeasti ja vaikutus kestää jopa 10 tuntia. Lääkesuihkeen käyttöä aristellaan usein, mutta se on ehdottomasti tehokkain tapa avata nenä yöksi ennen nukkumaan menoa. Suihketta tulee aina käyttää ohjeen mukaan ja korkeintaan 5 päivää yhtäjaksoisesti.

Linkkejä artikkelissa viitattuihin tuotteisiin:

http://www.nenaimuri.fi/
http://personal.fimnet.fi/laaketiede/sarvikuono/kohje.html
http://otrivin.fi/

Leikkauksen jälkeen


http://spc.nam.fi/indox/nam/html/nam/humpil/1/113711.pdf
http://spc.fimea.fi/indox/nam/html/nam/humpil/4/10964554.pdf

Kuva: BigStockphoto

Save