fbpx

Imeväisikäisten ja lasten ruokarajoitteet

Alle vuoden ikäisen lapsen ruokavaliota laajennetaan pikkuhiljaa, mutta myös leikki-ikäisillä elintarvikkeisiin liittyy rajoituksia, jotka kannataa huomioda.

Ruokaviraston ylläpitämässä taulukossa luetellaan elintarvikkeet, joiden käyttöön liittyy mahdollisesti vaaroja. Katso alla olevasta listasta, mitä muutoksia raskaus tuo ruokavalioon.

Vältettävät elintarvikkeet  imeväisikäisillä ja lapsilla

Kalat ja kalavalmisteet

  • Haukea ja sisävesien muita petokaloja käyttöä rajoitetaan niiden korkean elohopeapitoisuuden vuoksi. Käyttörajoitukset: 1–2 kertaa kuukaudessa isoa perkaamattomana yli 17 cm:n silakkaa, haukea tai vaihto ehtoisesti Itämerestä pyydettyä merilohta tai -taimenta.
  • Imeväisikäisille annetaan raakoja kala- ja äyriäistuotteita, tyhjiö- ja suojakaasupakattuja tai itse valmistettuja graavisuolattuja ja kylmäsavustettuja kalatuotteita sekä mätiä vain kuumennettuna (sisälämpötila vähintään 70 astetta) Listeria monocytogenes -bakteeririskin vuoksi.
  • Imeväisikäiset välttävät sushia ja muita raakoja kala- ja äyriäistuotteita Listeria monocytogenes -riskin vuoksi.

Liha, lihavalmisteet, siipikarja ja riista

  •  Makkaroita, nakkeja ja leikkeleitä ei käytetä imeväisikäisillä ollenkaan nitriitin, suolan ja kovan rasvan vuoksi.
  • Imeväisikäiset: Käytä sellaisenaan syötävät viipaloidut lihatuotteet ja leikkeleet hyvissä ajoin ennen viimeistä käyttöpäivää Listeria monocytogenes -riskin vuoksi.
  • 1–2-vuotiaille annetaan enintään 1 makkara-ateria viikossa ja korkeintaan 3–4 leikkelesiivua viikossa. Yli 2-vuotiaille makkaran, nakkien ja leikkeleiden yhteismäärä saa olla enintään 150 g viikossa.
  • Maksaa ja maksavalmisteita ei käytetä imeväisikäisillä ollenkaan korkean A-vitamiinipitoisuuden vuoksi. Lapsilla liiallinen A-vitamiinin saanti voi johtaa maksan toiminnan ja aineenvaihdunnan häiriöihin. 1–6-vuotiaat voivat syödä enintään 70 g viikossa maksamakkaraa ja –pasteijaa  ja lisäksi maksalaatikkoa voi syödä enintään 300 g kuukaudessa. Tällöin maksakastiketta ja -pihviä tulee välttää.
  • Kaikki liharuuat on kypsennettävä asianmukaisesti. Raa’assa naudan- ja lampaanlihassa on EHEC-bakteerin infektioriski. Salmonellariski on erityisesti ulkomaisissa lihoissa ja Yersinia-infektioriski sianlihassa.
  • Siipikarjan lihaa käytetään vain kypsänä (sisälämpötila yli 75 astetta) salmonella- ja kampylobakteeri-infektioriski vuoksi.
  • Yli 1-vuotiaan hirven maksa ja munuaiset ei käytetä korkean raskasmetallipitoisuuden (kadmium) vuoksi.

Maito ja maitovalmisteet

  • Pastöroimattomia ja raakamaidosta valmistettuja maitotuotteita tulee käyttää vain kuumennettuina bakteeririskin vuoksi.
  • Vältetään pastöroimattomasta maidosta valmistettuja juustoja.

Kasvikset, sienet ja valmisruuat

  • Runsaasti nitraattia sisältäviä kasviksia (pinaatti, nokkonen, punajuuri, erilaiset lehtisalaatit (mukaan lukien rucola), kiinankaali, lehtikaali, kyssäkaali, kurpitsa (mukaan lukien kaikki kurpitsalajit, ei koske kesäkurpitsaa), retiisi, varsiselleri, fenkoli, tuoreet yrtit, idut, juuresmehut (ja edellä mainituista kasviksista valmistetut vihersmoothiet)) tulee välttää imeväisikäisillä.
  • Ulkomaalaiset pakastemarjat ja -hedelmät tulee kuumentaa huolellisesti, sillä kuumentamattomina niissä piilee norovirus-, kalikivirus- ja A-hepatiittivirusvaara.
  • Varhaisperunoita ei suositella imeväisikäisille kiinteään ruokaan totuttamisvaiheessa korkeiden solaniini- ja/tai nitraattipitoisuuksien vuoksi.
  • Vihreää, itänyttä tai vaurioitunutta perunaa ei käytetä korkean solaniinipitoisuuden vuoksi.
  • Kypsymätöntä tomaattia ei käytetä korkea tomatiinipitoisuuden vuoksi.
  • Kypsentämätöntä punajuurta ei käytetä ruokamyrkytysvaaran vuoksi. Punajuuri on kypsennettävä kunnolla.
  • Ituja käytetään kuumennettuna EHEC- ja salmonella-bakteeririskin vuoksi.
  • Korvasientä ei käytetä. 
  • Raakavilja-/-siemenpuuroja (liottamalla yön yli huoneenlämmössä valmistetut puurot) ei suositella imeväisikäisille eikä 1-6-vuotiaille hygieenisen laadun vuoksi. Huoneenlämmön sijaan puuro on liotettava jääkaappilämpötilassa.

Kahvi ja muut kofeiinipitoiset juomat ja tuotteet

  • Turvallisen kofeiinin saannin raja päivässä on lapsille ja nuorille (1–18 v) alle 3 mg/painokilo.
  • 200 mg kofeiinia saa noin 3 dl (= noin kaksi kahvikupillista) tavallista suodatinkahvia tai yhdestä desistä espressoa. Vastaavan määrän kofeiinia saa noin 8 dl mustaa teetä. Kaakaojuomassa on kofeiinia 3–5 mg/dl.
  • Energiajuomia ei suositella alle 15-vuotiaille lapsille eikä nuorille.
  • Kofeiinipitoiset kolajuomat soveltuvat vain satunnaiseen käyttöön. Tölkillisessä (3,3 dl) kolajuomaa on kofeiinia yleensä noin 25–60 mg ja pullollisessa (5 dl) noin 35–90 mg.
  • Kofeiinipitoisten elintarvikkeitten pakkauksissa on oltava varoitusmerkintä: ”Sisältää kofeiinia. Ei suositella lapsille eikä raskaana oleville” sekä merkintä kofeiinipitoisuudesta mg/100 g.”

Alkoholijuomat

  • Alkoholia sisältäviä juomia (oluet, siiderit, viinit ja väkevät alkoholijuomat) ei käytetä alle 18-vuotiaana.  Alkoholijuomien myyminen ja välittäminen alle 18-vuotiaille on kiellettyä. Lapsen ja nuoren kehittyvät aivot ja elimistö ovat aikuista herkemmät alkoholin vaikutuksille. Alkoholi laskee nuorella herkästi verensokeria ja johtaa vaara tilanteisiin. Alkoholi aiheuttaa myös psyykkistä, fyysistä ja sosiaalista riippuvuutta.

Muut juomat

  • Yrttiteejuomat/-haudukkeet (muut kuin teekasvista haudutetut yrttiteejuomat) ei käytetä alle 1-vuotiaille eikä suositella 1-6-vuotiaille.  Turvallisuudesta ei ole tietoa.
  • Vehnänorasmehua eikä maitohappokäytettyjä mehuja suositella imeväisikäisille eikä 1–6-vuotiaille tuotteiden hygienisen laadun vuoksi.
  • Riisijuomaa ei käytetä imeväisikäisille. 1–6-vuotiaille ei käytetä yksinomaisena juomana korkea raskasmetallipitoisuuden (epäorgaaninen arseeni) vuoksi.
  • Bentsoehappoa (E 210) ja bentsoaatteja (E 211, E 212, E 213) sisältävät elintarvikkeet (mehujuomat) ei käytetä imeväisikäisille. 1–6-vuotiaille ei suositella päivittäiseen käyttöön.

Hunaja

  • Hunajaa ei käytetä imeväisikäisillä lapsilla Clostridium botulinum-bakteerin itiöiden vuoksi. C.botulinum -bakteeri voi tuottaa vaarallista botuliini-myrkkyä.

Siemenet, mausteet, merilevä ja ravintolisät

  • Öljykasvien siemeniä ei käytetä imeväisikäisillä1–6-vuotiaille enintään 1 rkl (noin 6–8 g) päivässä siemenlajia vaihdellen. Öljykasveiksi katsotaan seesamin-, pinjan-, unikon-, chian-, hampun-, pellavan– ja auringonkukansiemenet. Öljykasveilla on luontainen ominaisuus kerätä siemeniinsä maaperän raskas metalleja, erityisesti nikkeliä ja kadmiumia.
  • Aprikoosin siemenet (raa’at) ei käytetä imeväisikäisillä eikä 1–3-vuotiailla.
  • Kanelia (kassiakaneli) ei käytetä imeväisikäisillä1–6-vuotiaiden ei tule nauttia kanelia tai sitä sisältäviä tuotteita päivittäin. Kassiakanelilla (Cinnamomum cassia, Cinnamomum aromaticum tai Cinnamomum burmannii) korkea kumariinipitoisuus.
  • Merilevävalmisteita ei käytetä imeväisikäisillä ollenkaan. Mikäli jodipitoisuus ole tiedossa tai tuotteen jodipitoisuus on korkea, ei käytetä myöskään 1–6-vuotiailla.
  • Ravintolisinä myytävien yrttivalmisteiden käyttöä ei suositella.

Lue lisää vauvojen ja lasten ravitsemuksesta ja suosituksista täältä. Koko perheen Syödään yhdessä – ruokasuositukset lapsiperheille -julkaisu löytyy täältä.

Lähde: THL

Katso myös raskausajan ruokarajoitteet täältä.

Kuva: BigStockphoto