Lue lapselle

Kipinä lukemiseen ja lukuharrastukseen syntyy jo varhaislapsuudessa. Ennen kuin lapsi osaa lukea, vanhempien merkitys lukutaidon kehittymiseen on merkittävä tekijä. Aivojen ”kielikeskus” kehittyy puolivuotiaasta neljään ikävuoteen asti ja siksi nimenomaan varhaiset vuodet ovat otollisia lapsen kielellisen kehityksen tukemiselle. Vaikka lapsi ei itse vielä osaisi puhua tai lukea, hän hyötyy säännöllisestä lukemisesta.

Kielellinen kehitys ikäkausittain

0-6 kk: Läheisten tutut äänet, niiden vaihteleva rytmi ja poljento ruokkivat jo lapsen kielitajua. Rikas äidinkieli on paras lahja, minkä vanhemmat voivat lapselleen antaa.

6 kk: Lapsi haistaa, maistaa ja retuuttaa kirjaa. Kartonkisen ensikirjan selkeät hahmot ja kirkkaat värit kiinnostavat. Päivittäiset hoitotoimet ­helpottuvat lorujen avulla.

1-5 v: Rytmiset riimit ja riehakkaat leikkilorut ovat mannaa la:psen kehittyville aivoille ja puheen kehitykselle. ­Lyhyt lukuhetki tai ­univiisu rauhoittaa lapsen yöunille.

6 v: Lapsi malttaa kuunnella pidempääkin tarinaa ja keskustelut yhdessä ­luetusta ovat antoisia hetkiä myös aikuiselle.

7 v: Lapsi kiinnostuu kirjaimista ja haluaa jo itsekin lukea. Lukemaan oppiminen on juhlan arvoinen taito. Aikuisen ja lapsen lukuhetket ovat silti lapselle tärkeitä vielä pitkään.

Lähde ja kirjavinkkejä: luelapselle.fi/kirjavinkit

Teksti: Betty Stolt Kuva: BigStockphoto