Miten teillä nukutaan? – Vauvan uni ensimmäisinä kuukausina

Uni, yksi niistä asioista, joka tulee vauvavuonna usein puhuttua. Miten teillä nukutaan? Saatko itse nukuttua? Kolmen ensimmäisen kuukauden aikana unesta ei kannata vielä murehtia, mutta pienellekin vauvalle kannattaa tehdä ero yön ja päivän välille.

Vastasyntynyt tarvitsee paljon unta elämänsä ensimmäisinä kuukausina ja nukkuukin ajastaan keskimäärin 14-17 tuntia vuorokaudessa. Koska vauvan vuorokausirytmi ei ole vielä muokkaantunut unijaksot rytmittyvät tasaisesti ympäri vuorokauden.

Noin kahden kuukauden iästä eteenpäin vauva jaksaa olla keskimäärin 90 minuuttia valveilla yhtäjaksoisesti. Untenmaille vauva on helppo opettaa aloittamalla unirutiinit n. 75 minuuttia heräämisen jälkeen ja vauva laitetaan nukkumaan 90 minuutin tultua täyteen. Vauva laitetaan omaan nukkumapaikkaansa hänen ollessa vielä hereillä ja sen jälkeen hänen annetaan nukahtaa itsenäisesti.

Uni kulkee sykleissä

Pienten vauvojen uni koostuu aktiiviunesta, hiljaisesta unesta ja välimuotoisesta unesta. Yhden unisyklin kesto on n. 45-50 minuuttia ja jokaisen syklin välissä vauva havahtuu. Osa vauvoista nukahtaa itsekseen uuteen sykliin, mutta osa vaatii tyynnyttelyä. Pienen hetken voi kuunnella, jatkaako vauva uniaan itsenäisesti, ennen kuin häntä mennään tyynnyttelemään. Kuulosteluaikaa voi pidentää pikkuhiljaa. Jokaisesta unesta havahtumisesta ei vauvan luokse tarvitse mennä, koska vauvan voi herättää. Missään vaiheessa ei kannata antaa ääntelyn yltyä hysteeriseksi itkuksi.

Nukutaan omalla tavalla

Alle 3 kuukauden ikäisten vauvojen nukkumisesta ei kannata vielä murehtia, sillä vauvojen nukkumistavat poikkeavat toisistaan. Öisin syödään, montakin kertaa, ja toiset vauvat taas nukkuvat pitkiä yöunia. Vauvan kehittyessä normaalisti ei häntä tarvitse herätellä öisin syömään.

Vauvan unta saattavat häritä monenlaiset vaivat: koliikki, ilmavaivat, refluksi, allergia tai vauva voi pelästyä omia jäseniään, jotka heiluvat hänen näkökentässään. Pieni vauva ei hahmota vielä oman kehonsa ääriviivoja.

Yöllä ei touhuta

Vauvan vuorokauden rytmiin on hyvä tehdä alusta lähtien ero. Vauvan aktivointi päivällä on tärkeää vauvan kehityksen kannalta.

Vauvan masuaika on hyvinvointia lisäävä rutiini. Masuaika tarkoittaa pienen lapsen asettamista turvalliselle ja tukevalle alustalle mahalleen, jolloin hän saa harjoitella kehonsa hallintaa, sekä vahvistaa selän ja niskan lihaksia. Masuaika aloitetaan vanhemman valvonnassa, kun vauva jaksaa jo hieman kannatella päätään. Masuaika lisätään alun muutamasta minuutista vähitellen vauvan jaksamisen mukaan. Jaksamista tarkkaillaan koko ajan. Vauvan masuaika on myös vauvan aktivointia ja vähitellen siihen voi yhdistää lempeää leikkiä.

Yöllinen toiminta kannattaa pitää rauhallisena ja syötön jälkeen sylissä pitämällä, laulamalla/hyräilemällä ja heijaamalla rauhoittaa vauva untenmaille ja viestiä, että on nukkuma- aika.

Unirytmi kehittyy

Neljän kuukauden ikäisen vauvan valmius rytmisyyteen alkaa kypsyä ja vireystilaa säätelevät hormonit alkavat tukea normaalin vuorokaudenrytmin noudattamista.

Tällöin on hyvä ohjata vauva lempeästi kohti itsenäisempiä nukkumis- ja nukahtamistapoja. Neljän-viiden kuukauden iässä vauvoilla alkaa hulinakausi heidän tullessaan tietoiseksi ulkomaailmasta. Moni rauhallisesti siihen saakka nukkunut vauva voi alkaa nukkua levottomammin. Samalla kaavalla toistuvat päivärutiineista tulee vauvalle tuttuja ja ne edustavat turvallisuutta ja vauva alkaa ennakoida tapahtumia niiden mukaan.

Asiantuntija: Sari Tammikari; terveydenhoitaja, uniohjaaja
Lähde: uniliitto.fi

Teksti: Tarja Kankaanpää-Salonen Kuva:BigStockphoto