Miten valitsen vaunut?

1. Lapsen ikä, koko ja paino

Aivan pienimmät, muutaman kuukauden ikäiset vauvat tarvitsevat suoran alustan nukkumiseen. Myöhemmin asento voi olla hieman kohollakin. Varmista, että vaunut ovat hyvin tuulelta suojaavat ja erityisesti talvivauva tarvitsee vaunun, johon mahtuvat hyvin esimerkiksi makuukoppa ja makuupussi.

Leikki-ikäiselle kannattaa valita tilavat rattaat. Plussaa on, jos rattaat saa makuuasentoon päikkäreitä varten. Yhdistelmävaunut kasvavat lapsen mukana. Ne toimivat ensin vaununa ja myöhemmin rattaina.

2. Liikkuminen

On hyvä huomioida, että rattaista löytyy paikat ostoksille ja mukana muuten kuljetettaville tavaroille. Autoileva perhe arvostaa helposti kokoon taittuvia rattaita ja joissain malleissa on mukana erikseen autoon kiinnitettävä turvakaukalokin. Julkisilla kulkuvälineillä liikkuvaa auttaa, jos vaunut tai rattaat ovat helposti nostettavissa ja laskettavissa esimerkiksi bussin kyytiin.

Omat vaateet asettaa renkaille se, jos kodin ympäristössä on esimerkiksi paljon hiekka- tai mukulakiviteitä tai liikkuu usein maastossa. Vanhojen talojen hisseihin mahtuvat vain pienikokoiset kuljettimet, ja jos ei hissiä ole lainkaan, arvostaa rattaiden keveyttä ja helppoa siirtämistä portaikossa.

Pidemmille lenkeille voi olla hyvä valita ilmatäytteiset renkaat ja hyvän jousituksen omaava malli joko kaksi- tai kolmipyöräisenä. Aisan korkeus kannattaa kokeilla siten, että vaunuja tai rattaita on ergonomisesti mukava työntää, varsinkin jos vanhemmat ovat eripituisia.

3. Turvallisuusseikat

Varmista, että saat mukaan hyvät käyttöohjeet ja ettei lastenvaunuissa tai -rattaissa ole pieniä irtovia osia tai muovitarroja. Lastenrattaiden valjaiden tukeva kiinnitys on hyvä varmistaa ja kokeilla, saako ne puettua hyvin lapselle.

Lopuksi katso vielä, ettei lastenvaunuissa ole lapsen ulottuvilla jäykkien liikkuvien osien väliin jääviä koloja, joihin lapsen sormi voi jäädä puristuksiin.

4. Lisäosat

Jos vaunujen patja tuntuu ohuelta tai sitä ei ole lainkaan, ei siihen pidä lisätä lisäpatjaa, mikäli laitojen korkeus ei sitä salli. Laitojen on jäätävä riittävän korkeiksi siten, että ne estävät lapsen putoamisen.

Vaunuihin lisättävät vaunulelut voivat olla lapselle vaaraksi, kun hän alkaa ylettyä niihin. Poista esimerkiksi vaunukopan poikki asetettava vaunulelu, kun lapsi alkaa nousta konttausasentoon, ettei hän pääse kietoutumaan naruun.

Kuva: BigStockphoto