Miten varmistaa lelujen turvallisuus?

Lahjakausi on täällä taas, mutta miten valita varmasti turvallinen lelu? Lelujen ja tekstiilien hankinnassa on olennaisempaa tarkistaa tuotteen turvallisuus kuin sen söpöys.

Tukes eli Turvallisuus- ja kemikaalivirasto neuvoo katsomaan lelun tuotemerkinnöistä seuraavat seikat: valmistaja, maahantuoja, ovatko kaikki merkinnät suomeksi sekä ruotsiksi, löytyykö varoitusmerkki, jos lelu ei sovellu esimerkiksi alle 3-vuotiaille ja onko pehmoleluissa puhdistusohjeet. Jos näitä merkintöjä on noudatettu, ollaan jo hyvällä tiellä.

Jos valmistaja ei tunne näitä sääntöjä, voi esimerkiksi alle 3-vuotiaille tarkoitetuissa leluissa olla pieniä osia, jotka voivat irrota tai ne eivät kestä lasten käsittelyä. Yleisiä virheitä ovat esimerkiksi pehmolelujen helposti irtoavat silmät, nuppipalapelin nupit tai vauvakirjojen osat.
Paristoilla toimivat lelut ovat suosittuja ja viihdyttäviä, mutta niiden paristokotelo ei saa olla helposti avattavissa.

Esimerkiksi alle 3-vuotiaan leluissa on paristokotelon oltava kiinnitettynä aina ruuvein, sillä paristot voivat aiheuttaa tukehtumisvaaran tai nieltynä myös sisäelinvaurioita.

Ruokatorveen juuttuneen pariston kemikaalit aiheuttavat jo muutamassa tunnissa vakavia vaurioita, joka voi vaatia useita leikkauksia ja esimerkiksi syömään lopun ikää pelkästään soseutettuja ruokia.

Testaa lelun ääni, jos mahdollista. Liian kova ääni voi vahingoittaa kuuloa eli valitse aina lempeämmällä äänenvoimakkuudella toteutettu lelu.

Kovamuovista tehdyt lelut voivat olla helposti särkyviä. Alle 3-vuotiaiden lasten lelujen tulee olla erityisen lujia ja kestää rajujakin leikkejä.
Muovailuvahat ovat lapsille tarkoitettuja ja siksi niiden kemikaalit ovat tarkemmin säädeltyjä. Pilailulimat katsotaan kuitenkin usein aikuisten käyttöön tarkoitetuiksi, minkä vuoksi niitä eivät koske yhtä tiukat raskasmetallien rajoitukset.

Hajusteyliherkkyys on yleistynyt ja siksi kannattaa valita hajusteherkän perheen lapsille hajustamattomia leluja. Varmista, ettei koruissa ole nikkeliä tai muita raskasmetalleja, kuten lyijyä tai kadmiumia. Iholle maalattavat tai liimattavat tatuoinnit voivat aiheuttaa voimakkaita allergisia reaktioita, jotka voivat ilmetä joko heti tai vasta muutaman päivän kuluttua. Erityisesti musta väri voi sisältää parafenyleenidiamiinia, joka voi aiheuttaa oireita.

Lakanat ja muut tekstiilit on usein käsitelty esimerkiksi homehtumisen estoaineella tai muilla kemikaaleilla. Huomaavainen lahjan antaja pesee ja silittää tekstiilit jo valmiiksi. Sen jälkeen niiden palauttaminen liikkeeseen ei kuitenkaan onnistu.

Varosäännöt lelujen saajalle

  1. Tarkista lelujen iänmukainen soveltuvuus. Muista tarkistaa myös pelien ja elokuvien ikärajoitukset. Ne eivät ole suosituksia, vaan oikeita rajoitteita lasten turvallisuuden takaamiseksi.
  2. Älä anna lapsen leikkiä lelun pakkauksella, sillä muovipakkauksissa ja sen nauhoissa on tukehtumisvaara.
  3. Esimerkiksi rooliasujen materiaalit voivat olla herkästi syttyviä. Huomioi tämä käytössä. Oikein merkityissä pakkausmerkinnöissä tuleekin olla merkintä ”Varo avotulta!”.
  4. Tarkista, ettei lapsen leluissa ole pieniä irtoavia osia, naruja, hihnoja, pieniä kuulia, palloja tai magneetteja.
  5. Huolehdi, ettei isommalle lapselle tarkoitettuja leluja ole pienen lapsen ulottuvilla.
  6. Tarkista lelujen kunto ja poista rikkoutuneet – vaikka se voi olla lapselle kurja tilanne. Pese lelut säännollisesti.

Lähteet: Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes), kotitapaturma.fi, kuluttajavirasto.fi

Teksti: Anne Stolt Kuva BigStockphoto