Muistot talteen – vinkit vauvakirjan tekoon

Ensimmäinen hymy, sana ja askel. Hetket, jotka haluat muistaa vielä lapsien ollessa isoja. Vauvakirjaa kannattaa aloittaa tekemään jo odotusaikana, mutta millainen vauvakirja on paras?

Valmiiden vauvakirjojen hyvä ja huono puoli ovat valmiit kysymykset, joista joskus tilakin loppuu kesken. Väliin ei välttämättä mahdu montaakaan kuvaa saati sitten sairaalaranneketta. Vaikka et olisikaan luonteeltasi askartelijatyyppiä, vauvakirjan voi toteuttaa itse. Perheen Aika haastatteli Vihkokaupan yrittäjää Sandy Talarmoa, miten vauvakirjaa kannattaa alkaa toteuttaa.

Mistä vauvakirjan teko kannattaa aloittaa? Millaisia tarvikkeita kannattaa hankkia tai kaivella kaapista?

Tärkeintä on, että on yksi paikka, mihin kirjoittaa muistoja ylös, ja yksi laatikko, mihin säilöä muistoja, jotka myöhemmin pääsevät vauvakirjan sivuille. Tarvitaan siis mieleinen muistikirja, kynä ja laatikko. Muistikirja ja kynä kannattaa pitää aina lähettyvillä, että asiat tulee kirjoiteltua muistiin tuoreeltaan. Muista myös merkitä päivämäärät!

Jos haluat askarrella visuaalisesti kauniin vauvakirjan, suosittelen muistikirjan rinnalle hieman tukevampi sivuista luonnoskirjaa. Erillisen muistikirjan ansiosta sinun ei tarvitse pelätä, että unohdat jotain tärkeää, vaan saat rauhassa keskittyä esteettiseen puoleen luonnoskirjan äärellä silloin, kun sinulla on siihen aikaa. Poimi tärkeimmät asiat muistikirjasta luonnoskirjan sivuille.

Koristeluun voi käyttää erilaisia kyniä, washi-teippejä, tarroja, leimasimia, leikekuvia ja kuvioituja papereita. Sivellinkynillä saa tekstailtua kauniita otsikoita sekä niitä voi käyttää myös muuhun koristeluun.

Jos pidät minimalistisesta tyylistä, voit valita esimerkiksi hyvän mustan kynän ja pari korostusväriä sivellinkynistä. Kaunis kokonaisuus voi syntyä hyvin yksinkertaisilla valinnoilla.

Olennaista on, että luonnoskirjan paperi on happovapaata ja kirjoittamiseen käytettävät kynät ovat arkistokelpoisia. Näin muistot säilyvät vuosikymmeniä eteenpäin. Itse pidän Leuchtturm1917 -luonnoskirjoista, joista löytyy myös viehättävä neliönmallinen kirja. Arkistokelpoisia kyniä ovat muun muassa Staedtlerin pigment linerit ja Sakuran Pigma Micronit. Muistojen liimaamiseen suosittelen Tombown liimateippirolleria. Se on helppokäyttöinen, turvallinen valokuville, eikä käpristä sivuja. Jälki on siisti ja kestävä.

Luonnoskirjan väliin liimattavat muistot tuovat paksuutta, mutta laadukkaan luonnoskirjan sidos kestää tämän. Luonnoskirjassa ei ole valtavaa määrää sivuja, mikä auttaa asiaa. Jos olet innokas muistojen kerääjä, voit tehdä jokaiselle vuodelle oman kirjan. Jos taas kirjoittelet vähemmän, voi yksi muistikirja riittää hyvin vaikka kouluvuosiin saakka.

Miten vauvakirjan sisältöä kannattaa lähteä suunnittelemaan?

Voit ihan aluksi tehdä miellekartan siitä, millaisia asioita haluat itse laittaa muistiin. Millaiset asiat sinulle ovat tärkeitä?  Voit myös tehdä listan asioista, jotka päivität vauvakirjaan kuukausittain. Lista voi sisältää vauvan sen hetken suosikkeja, kuten laulut, lelut, leikit, paikat, unirutiinit ja ruokarutiinit. Yksinkertaisetkin listat auttavat myöhemmin palauttamaan muistoja ja mielikuvia siitä, millaista arki on kulloinkin ollut.

Muuta suunnitelmaa tai kaavaa rohkeasti, jos huomaat uusia tärkeitä asioita, joita haluat laittaa muistiin. Vauvakirjaa voi ajan kuluessa tehdä monella eri tavalla ja tyylillä. Kaikki se on osa teidän ikiomaa tarinaanne.

Voit hakea ideoita niin sisältöön kuin koristeluunkin muun muassa Pinterestistä ja Instagramista.

Mitä jos en ole kovin askarteluhenkinen, kannattaako silti itse tehdä? Tai mitä jos tehdessä tulee heti tyhjän paperin kammo tai ahdistaa että kirjasta ei tule tarpeeksi hieno?

Olipa toteutustapa mikä tahansa, olet myöhemmin kiitollinen ihan jokaisesta muistiinpanosta. Vauvakirjasta tulee aarre, vaikka se olisi satunnaisia nopeita sutaisuja ruutuvihkossa.

Vauvan ollessa pieni sitä helposti ajattelee, että kyllähän minä tämän muistan ja teen sitten, kun on aikaa tehdä täydellinen vauvakirja. Vauvan kanssa sitä elää niin hetkessä, että piankin voi olla vaikea palauttaa muistiin, millaista arki oli vaikka pari kuukautta sitten. Paljon ehtii tapahtua lyhyessäkin ajassa niin odotus- kuin vauva-aikanakin.

Anna siis itsellesi lupa laittaa asioita muistiin juuri niin kuin sillä hetkellä helpointa on. Hyvä muistikirja auttaa tallentamaan muistot yhteen paikkaan, helposti löydettäväksi. Kaikki muu on plussaa.

Sandy Talarmo on LCF Life Coach ja pienyrittäjien mentori. Hänellä on Tampereella Vihkokauppa-niminen paperikauppa. Vihkokaupan löydät myös osoitteesta: vihkokauppa.com

Teksti: Josefina Hatara, Sandy Talarmo Kuvat: BigStockphoto, Sandy Talarmo