Ongelmia imetyksessä? – Et ole yksin!

Parasta ravintoa vastasyntyneelle ja imeväiselle on oman äidin maito. Vaikka halu ja toive imettämiseen on kova, ei imettäminen kaikesta yrittämisestä huolimatta siltikään aina onnistu, sillä jokainen imetystaival on omanlaisensa juttu. Mistä löytyy silloin apua ja tietoa ahdistavaankin tilanteeseen?

Uutta oppimassa

Ensisynnyttäjille imettäminen on uusi asia, kuten kaikki muutkin vauvaan liittyvät asiat, ja on aivan ymmärrettävää, että uuden tehtävän edessä taidot ovat vielä hakusessa. Imetyskin on asia, jota opetellaan yhdessä vauvan kanssa, kukaan ei ole seppä syntyessään siinäkään hommassa.

Imettäminen saattaa jännittää, itse on väsynyt ja synnytyksestä toipuminen on vielä kesken ja tuntuu, että vaikka kuinka yrittää, maitoa vain ei tule riittävästi, tai vauva ei ole edes kiinnostunut rinnasta. Ei siis ole ihme, että tilanteesta ahdistuu.

Jokainen äiti haluaa ruokkia lapsensa ja hätä on kova, jos lapsi ei saa riittävästi ravintoa. Ja jos imettämien ei suju, stressi siitä tekee sen vieläkin vaikeammaksi.

Neuvoja riittää

Hyviä ohjeita ja hyvää tarkoittavia neuvoja satelee varmasti oikealta ja vasemmalta, mutta nekin saattavat vain lisätä paineita entisestään ja sitä tuntee itsensä vieläkin huonommaksi äidiksi.

Imetyksen kanssa kamppailevia äitejä myös syyllistetään, mutta eiköhän ole tärkeintä, että lapsi tulee ruokittua edes jollakin tavalla ja että myös äiti voi hyvin?

Ota selvää etukäteen

Imettämisestä kannattaisi ottaa selvää jo ennen synnytystä ja tutustua etukäteen miten mahdollisissa ongelmatilanteissa voisi toimia ja mistä niihin saisi apua, jos itse ei pärjää. Hyvin valmistautuneena imetykseenkin saa todennäköisesti varmuutta ja tiedon miten missäkin tilanteessa toimia.

Et ole yksin

Yksin ja itsekseen ei imetyksen ongelmien kanssa tarvitse todellakaan kamppailla ja murehtia, sillä esimerkiksi Imetyksen tuki ry tarjoaa kattavan avun ja tiedon imetyksestä. Sivulta löytyy valtava tietopaketti imetyksen avuksi ja tueksi, erilaisia tukipalveluja chatteineen ja imetystukipuhelimineen.

Tietoa netistä ja muualta

  • Yhdistyksen kokoamassa Odottajan oppaassa käydään kattavasti läpi imetykseen liittyviä asioita: imetyksen hyödyistä, miten imetykseen voi valmistautua, kerrotaan imetyssuosituksista ja äidin terveydestä imetyksen onnistumisessa.
  • Sivulta opastetaan ensimmäisestä imetyshetkestä, vauvan ensimmäisistä päivistä ja kun tullaan
    vauvan kanssa kotiin.
  • Apua imetykseen saa myös synnytyssairaaloissa, neuvoloista, synnytyssairaaloiden yhteydessä
    toimivista imetyspoliklinikoista. Eri puolilla Suomea toimii myös yksityisiä imetysohjaajia.

Lähde: imetys.fi

Teksti: Tarja Kankaanpää-Salonen Kuva: BigStockphoto