Turvallisuutta ja läheisyyttä kantamalla vauvaa

Lapselle ruuan, hoivan ja unen lisäksi tärkeintä on läheisyys. Ihminen on evoluutiopsykologian mukaan lajityypillisesti poikastaan kantava yksilö ja lapset ovat yhä edelleen apumme ja hoivamme varassa. Vauvaa pidetään paljon sylissä hoidettaessa, ruokittaessa, leikittäessä ja seurusteltaessa, mutta monet haluavat lapsen mukaan ja lähelleen myös arjen tohinoihin.

Syli on lapselle tärkeä läheisyyden ja turvallisuuden paikka, ja kantoliinat ovatkin mainio apuväline kantaa lasta mahdollisimman paljon turvaa tuovassa sylissä.

Vauva mukana menossa

Kantamisesta on paljon psyykkisiä ja fyysisiä etuja lapselle. Ensinnäkään lasta ei tarvitse jättää yksin minnekään, vaan hän kulkee vanhemman mukana arjen touhuissa sekä kotona että maailmalla. Yhdessäolo vahvistaa lapsen ja vanhemman kiintymyssuhdetta.

Kannettaessa lapsen hermo-, lihas, ja hengitysjärjestelmä saa stimulaatiota, lisäksi lapsen tasapaino ja liikeaistit kehittyvät, koska lapsi myötäilee aktiivisesti kantajan liikkeitä. Lapsen kehitystä tukevaan tarpeiden vastaamiseen pystytään reagoimaan helpommin ja nopeammin.

Mitä iloa ja hyötyä arjessa?

Kantoliinat ja -reput tuovat avun kaikenlaisiin kodin arjen askareiden, lastenhoidon ja ulkoilujen sujumiseen – onhan tuolloin aina kaksi kättä käytettävissä.

Tässä kooste kantoliinayhdistyksen listaamia muita hyötypuolia liinan ja reppujen käytölle:

 • Lapsi on huomattavasti kevyemmän tuntuinen kantovälineellä kannettaessa.
 • Julkisilla kulkuvälineillä liikkuminen on vaivatonta, bussiin mahtuu aina. Ei tarvitse jonottaa tai etsiä hissejä – pääset sujuvasti rappusiin
 • Metsät ja kapeatkin luontopolut ovat ulottuvillasi.
 • Lapsi voi nukkua liinassa myös päiväunet, missä ja milloin tahansa. Aikataulut vapautuvat.
 • Lapsi on turvallisesti lähelläsi koko ajan myös vieraissa ja vilkkaissa paikoissa eikä pääse karkaamaan.
 • Kiukustunut tai itkuinen lapsi voi rauhoittua välittömästi kannettaessa, liike ja läheisyys helpottaa.
 • Kantovälineet helpottavat koliikkisen tai vatsavaivaisen lapsen kanssa pärjäämistä. Kipeän lapsen olo helpottuu sylissä.

Millainen kannattaa hankkia?

Ensiarvoisen tärkeä asia kannettaessa kantoliinoilla ja -repuilla on huomoida oikeanlainen ergonomia kantamisessa. Lapsen asennon tulee olla oikeanlainen eri ikävaiheissa. Oikein asennettu kantoväline tukee ergonomisesti myös kantajaa. Kantoliinayhdistyksen sivulta löytyy tietoa vauvan oikeanlaisesta ergonomisesta kantoasennosta. Kantoliinoja ja -reppuvalinnat saattavat saada pään pyörälle, sen verran on erilaisia välineitä saatavilla. Tutustumalla valikoimaan ja miettimällä omia toivetaan, tarpeitaan ja tilannettaan, löytyy varmasti sopivat tuotteet kantamiseen.

 • Trikooliina
  Joustavasta trikookankaasta tehty liina sopii pienten vauvojen kantamiseen etupuolella.
 • Kudottu liina
  Monipuolisin kantoliina. Eri pituisia ja eri materiaalista valmistettuja kangasliinoja, joita kiepauttamalla lapsi voidaan sitoa usealla eri tekniikalla etupuolelle, lonkalle tai selkään. Voidaan käyttää vastasyntyneestä leikki-ikäiseen.
 • Rengasliina
  Liinan sidonta tapahtuu renkaan avulla. Lasta kannetaan pystyasennossa joko lonkalla tai etupuolella. Sopii vastasyntyneistä isommillekin lapsille. Kätevä imetykseen.
 • Kantoreppu
  Koostuu lapsen selän yli menevästä kantopaneelista, säädettävistä vyötärönauhoista ja olkaimista. Kantorepulla lasta voi kantaa edessä, mallista riippuen lonkalla sekä istumisen osaavaa lasta myös selässä.
 • Neliöliina
  Yhdistää kantoliinojen ja -reppujen ominaisuuksia. Soveltuu etupuolella, lonkalla ja selässä kantamiseen. Sopii vauvasta taapero-ikään.

Hanki itsellesi ja lapsellesi luontevin ja mukavin vaihtoehto ja opettele oikea käyttö. Kanto-ominaisuuksista kertoo kantoliinan neliöpaino. Luku ilmoitetaan gsm-lukuna, joka kertoo kuinka paljon yksi neliömetri kyseistä kantoliinaa painaa. Pieni gsm-luku kertoo suuntaa-antavasti, että materiaali soveltuu pienelle vauvalla ja suuri luku taas vastaavasti isommalle lapselle. Liinan kudonta, valmistaja ja materiaali voivat vaikuttaa kanto-ominaisuuksiin usein neliöpainoa enemmän, joten pelkkiä numeroita ei kannata katsoa. Neliöpainoa muuttaa hieman myös pesu ja käyttö.

Lisäksi markkinoilta löytyy erilaisia kantovaatteita: takkeja ja puseroita. Vaatteita löytyy sekä lasta edessä että selässä kannettavia malleja sekä talvitakeista ulkoiluvaatteisiin.

Tietoa kantoliinoista ja -repuista

Kantoliinayhdistyksen sivuilta löytyy paljon tietoa asiasta, sidontatekniikoita videoineen sekä myös luettelo eri puolilla Suomea toimivista kantoliina- ja reppuvuokraamoista ja kantoliinatukihenkilöistä. Lisätietoa löytyy myös Facebookissa Kantoliinat ja kantoreput kysy ja keskustelu-sivuilta.

Käytettyjä kantoliinoja ja -reppuja löytyy mm. Facebookista Kantovälinekirppikseltä.

Lähteet: MLL, kantoliinayhdistys.fi, Ipanainen Oy

Teksti Tarja Kankaanpää-Salonen Kuva: BigStockphoto