Viisaat valinnat kemikaalien vähentämiseksi

Lapsien kehittymättömämpi elimistö voi olla herkempi kemikaaleille, jolloin tarpeetonta alistusta kannattaa välttää. Lue Perheen ajan vinkit!

  • Uudet vaatteet, aluslakanat, pussilakanat ja tyynyliinat kannattaa aina pestä ennen käyttöä. Uusissa tekstiileissä saattaa olla myös kemikaalijäämiä. Uusi patja kannattaa varmuuden vuoksi tuulettaa ennen käyttöä. Vaatteiden niitit, vetoketjut ja muut metalliset osat voivat sisältää nikkeliä, joka pitkäaikaisessa kosketuksessa voi aiheuttaa allergian.
  • Muoviset kengät tai kenkien muoviset osat sisältävät toisinaan ftalaatteja tai homeenestoainetta, vaikka niiden käyttöä onkin rajoitettu.
  • Sampoot, saippuat ja kylpyvaahdot sisältävät tensidejä ja niihin lisätään usein myös väriaineita, hajusteita ja säilöntäaineita. Sisällön voi tarkistaa ainesosaluettelosta. Yksinkertaisinta on valita tuotteita, joissa niitä ei ole tai käyttää ainetta vain pieniä määriä.
  • Vatsataudin yhteydessä aikuisten voi olla hyvä käyttää käsidesiä, mutta muuten riittää tavallinen saippua. Valitse vauvan kosteuspyyhkeeksi hajusteettomia ja käytä niitä apuna vain hätätilanteissa, ei päivittäin.
  • Säilytä ruoka aina mieluiten lasiastiassa ja vältä ruokien lämmittämistä muovipakkauksissa tai muovipulloissa, joita ei ole tarkoitettu tähän käyttöön.
  • Huolehdi aina, että kaikki kemikaalit, pesuaineet ja lääkkeet ovat lasten ulottumattomissa, lääkkeet mieluiten lukitussa kaapissa. Kodin viherkasvien turvallisuuden voi varmistaa Myrkytyskeskuksen sivulta.

Kuva: BigStockphoto