Vitamiineilla vastustuskykyä

Nyt jos koskaan, on aika boostata elimistön vastutuskykyä. Muuttuneet ruokatottumukset, allergiat ja esimerkiksi huono vastustuskyky voivat olla syy ottaa käyttöön ravintolisät.

Usein kuulee sanottavan, että monipuolinen ruokavalio sisältää kaikki lapsen normaaliin kasvuun ja kehitykseen tarvitsemat ravintoaineet. Ruokailutottumukset ovat kuitenkin muuttuneet huomattavasti vuosikymmenten aikana ja monen lapsen ruokavalio ei olekaan monipuolinen, kun sitä lähemmin tarkastellaan. Olisiko siis kuitenkin hyvä antaa jotakin ravintolisää lapselle ruokavalion tueksi?

Vielä muutama vuosikymmen sitten kotona syötiin kotiruokaa ja perheen yhteisestä ruokahetkestä pidettiin kiinni. Lasten harrastuksiin ja kiireiseen elämäntapaan liittyvät menot ovat muuttaneet arki-iltojen aikataulua. Einesruokien rajaton valikoima on helpottanut kiireisen arjen yhdistämistä harrastuksiin. Ravitsemussuositusten mukainen lautasmalli ei yleensä täyty kasvisten ja vihannesten osalta arjen kiireessä tai lautasella on vain muutama kurkunsiivu ja tomaatinlohko. Keitetty peruna oli aikaisemmin tärkeä C-vitamiinin lähde, mutta sen kulutus on edelleen laskussa, kun pastat, nuudelit ja ravintosisällöltään köyhemmät perunajalosteet ovat korvanneet sen.

Allergiat ja erikoisruokavaliot vaativat täydennystä

Tutkimuksen mukaan maito on suomalaislasten tärkein D-vitamiinin lähde ja siitä saadaan puolet päivittäisestä saannista. Maitotuotteet ovat myös tärkein kalsiumin lähde, ja siksi maitoallergisten lasten tulee saada nämä ravintoaineet muulla tavalla joko korvaavista elintarvikkeista tai ravintolisän muodossa.

Myös kasvisruokavalion suosio on kasvanut ja lihan pois jättämisen myötä B12-vitamiinin ja raudan riittävästä saannista tulee huolehtia muilla tavoilla. B12-vitamiinia ei ole kasvikunnan tuotteissa, joten ravintolisä jää ainoaksi vaihtoehdoksi.

Rasvainen kala on tärkein omega-3-rasvahappojen lähde ja kalaa tulisikin syödä säännöllisesti muutaman kerran viikossa. Kala-allergikoille nämä puuttuvat monityydyttymättömät rasvahapot on helpointa antaa ravintolisän muodossa. Omega-3-rasvahapot tukevat lapsen normaaleja oppimiseen ja keskittymiseen liittyviä valmiuksia, joten niiden antaminen ravintolisän muodossa on perusteltua aina.

Vastustuskyky tarvitsee vitamiineja

Elimistön puolustusjärjestelmä tarvitsee vitamiineja ja kivennäisaineita, etenkin D-vitamiinia, C-vitamiinia ja sinkkiä. Infektioherkille lapsille näitä pitäisi antaa säännöllisesti vuoden ympäri ravintolisän muodossa.

Lasten saantisuositusten mukaan suunnitellut monivitamiinitabletit ovat kätevä tapa huolehtia niin vitamiinien kuin tärkeiden hivenaineiden, kuten jodin ja seleenin riittävästä saannista.

Muualla Euroopassa valmistetuissa valmisteissa on usein mukana pieni määrä A-vitamiinia, kun taas kotimaisiin valmisteisiin sitä ei yleensä ole lisätty. Jos lapsi syö silloin tällöin maksasta valmistettuja ruokia, kuten maksalaatikkoa, erillistä A-vitamiinilisää ei välttämättä tarvita.

Vain osa monivitamiinitabletin sisältämistä vitamiineista ja hivenaineista imeytyy suolistossa aivan samalla tavalla kuin ruuankin ravintoaineista. Lapsillakin tutkimusten mukaan yleistyneet tulehdukselliset suolistosairaudet heikentävät ravintoaineiden imeytymistä entisestään. Kun valmisteita käytetään ohjeiden mukaan, yliannostuksen vaaraa ei ole.

Probioottien merkitys avautumassa

Ruuansulatuskanava on keskeisessä roolissa kehon puolustusjärjestelmän kannalta, sillä arviolta noin 70 % puolustusjärjestelmän soluista sijaitsee siellä. Jokaisella ihmisellä on yksilöllinen mikrobisto iholla, suolessa ja limakalvoilla ja sen kehittyminen alkaa heti syntymän jälkeen.

Monissa eri tutkimuksissa on saatu vahvaakin näyttöä probioottisten bakteerikantojen erilaisia sairauksia, kuten atooppista ihottumaa ja liikalihavuutta torjuvista ominaisuuksista. Suolistobakteerit osallistuvat syödyn ravinnon pilkkomiseen ja hyvinvoivasta suolesta ravintoaineet imeytyvät siis tehokkaammin. Riittävä kuidun saanti on tärkeää probioottien hyvinvoinnin kannalta.

Infektion hoitoon määrätty antibioottikuuri on aina raju koettelemus myös suoliston hyville bakteereille. Yhden antibioottikuurin aiheuttama epätasapaino oli todettavissa vielä kuukausia kuurin päättymisen jälkeen mikrobiston yksipuolistumisena. Probioottivalmisteita suositellaan käytettäväksi aina antibioottikuurin yhteydessä sekä riittävän pitkään kuurin jälkeen, vaikka kuuri ei olisikaan aiheuttanut ripulia. Probioottien säännöllinen, yhtäjaksoinen käyttö on myös lisääntynyt niiden suotuisten suolistoa tasapainottavien vaikutusten takia. Vauvoille kätevin valmistemuoto on tipat ja leikki-ikäisille sopivat hyvänmakuiset purutabletit.

Muista tärkeä D-vitamiini!

  • Kaikille lapsille tulee antaa D-vitamiinia kahden viikon iästä alkaen ympäri vuoden.
  • Tablettimuotoiset valmisteet otetaan aterian yhteydessä imeytymisen parantamiseksi.
  • Posken sisäpinnalle suihkautettavat valmisteet imeytyvät suoraan verenkiertoon, eikä niitä tarvitse ottaa aterian yhteydessä.
  • Veren D-vitamiinitason mittaaminen kertoo, onko annos ollut riittävä.

Teksti: Kim Nummila Kuva: BigStockphoto